De gele hesjes, klimaatbetogers en IPCC- en IAO-rapporten drukken ons pijnlijk met de neus op de feiten. Onze samenleving staat voor een immense uitdaging: een andere economie uitbouwen die mensen een waardige job en een goed leven geeft. Binnen de grenzen van de planeet.  Dringend. Gelukkig werken overal ter wereld mensen en bewegingen keihard aan deze rechtvaardige transitie. Hoe zorgen we er samen voor dat de wereld van morgen er één is die we allemaal willen en nodig hebben? We willen met jullie, de experts van sociale verandering, discussiëren en nadenken. Geen droge theorieën, maar volop in de actie. Knappe koppen, ervaringsdeskundigen, enthousiastelingen uit België en (ver) daarbuiten komen praten en luisteren. En dan naar huis met veel nieuwe ideeën en goesting om achter het stuur te kruipen. Van de verandering welteverstaan. Welkom!

To change everythingit takes everyone

9.30 Onthaal

10.00 Welkom

10.15 Future of Work. Future of our society
Lieve Verboven (IAO Directeur EU en Benelux) De IAO viert zijn 100ste verjaardag en kijkt vooruit: hoe ziet het werk van morgen eruit? En vooral: waarom kunnen wij als burgers en arbeidersbeweging niet langs de zijlijn blijven staan?

10.45 How change happens
Duncan Green (London School of Economics en Oxfam GB)Een sociaal rechtvaardige wereld vraagt een diepgaande verandering van de huidige samenleving. Welke rol moeten burgers, staten en sociale bewegingen hierin opnemen? Welke successen en uitdagingen kunnen inspireren?

11.45 Pauze

12.00 Social change, wereldwijd
Zuliana Lainez Otero (journalistenvakbond ANP Peru)Als sociale bewegingen in België zijn we gepokt en gemazeld in het realiseren van sociale verandering in eigen land. Hoe pakken organisaties aan de andere kant van de wereld dit aan? Met welke visies en strategieën?

13.00 Lunch

13.45 #cleanekleren
terugblik op 2 jaar campagneWS-team & Fons De Potter (Voorzitter WSM)

14.00 Workshops (1 uit te kiezen)

1. Doen: duurzame ontwikkeling in België
Duncan Green (Oxfam) met middenveldorganisaties Van woorden naar daden. Van strategie naar concrete acties. Welke opportuniteiten, uitdagingen en machtsactoren zien we?

2. Discussiëren over Future of Work vanuit genderperspectief
Riet Ory (Femma) en Zuliana Lainez Otero (ANP Peru) De ongelijkheid tussen vrouwen en mannen op vlak van arbeid is anno 2019 nog erg groot, overal ter wereld. Welke maatregelen zijn nodig om dit onevenwicht weg te werken, is er één wereldwijde wonderformule?

3. De psychologie in veranderingsprocessen
We weten dat de ijskappen smelten en dat T-shirts van 2 euro niet in goede omstandigheden gemaakt kunnen zijn. Toch blijkt het niet makkelijk om ons gedrag aan te passen. Hoe komt dat? Hoe vinden we daar een weg rond?

4. WSmovie
Een filmvoorstelling met een nabespreking.

16.00 Toast op de nieuwe samenleving

Vertaling ENG-NED en SPAANS-NED voorzien

Deelname: gratis

Inschrijven: Wereldsolidariteit, hilde.ceulemans@wsm.be, tel. 02 246 36 85, vóór donderdag 7 maart 2019 Met vermelding van je naam, organisatie en regio en of je een broodjeslunch wenst.

Delen: