Tekst: H. Wouters

Schriftjes, notaboekjes, soorten papier. Ik loop best met een grote boog om kantoorboekhandels heen. 
Tenzij ik mijn uitgebreide collectie schriftjes, bullet journals en notebooks nog verder wil uitbreiden.

Niet alleen vind ik schriftjes en notebooks mooi, ook zijn ze verslavend voor mij omdat schrijven rust brengt. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat schrijven goed is voor je gezondheid.
    

Zo toonde James Pennebaker (Texaanse Psycholoog) middels schrijfopdrachten voor studenten aan dat schrijven over emoties een positief effect heeft op de fysieke en mentale gezondheid: schrijven leidt tot betere immuniteit, een betere slaapkwaliteit, minder pijn bij chronische ziekten, verbeterde mentale gezondheid en zorgt zelfs voor een gezonde bloeddruk. Waarschijnlijk is dit allemaal het gevolg van het feit dat je je emoties kan reguleren en dus stress kan verminderen door het schrijven.

Karolijne van der Houwen (Universiteit van Utrecht) toonde aan dat schrijven een positief effect heeft bij rouw. Mensen die deelnamen aan het programma met vijf gestructureerde opdrachten, bleken zich minder eenzaam te voelen, kregen meer positieve emoties, gingen minder piekeren over hun verlies. De effecten waren niet spectaculair groot, maar hielden wél maar liefst vijf maanden stand.

Aan de universiteit van Twente is dan weer aangetoond dat autobiografisch schrijven helpt tegen depressie. De cursus 'Op verhaal komen' die ze daar ontwikkelden en uitgetest hebben, met autobiografische reflectie en schrijven, zorgde voor een significante afname van depressieve klachten.

Schrijven is dus een perfecte manier om voor jezelf te zorgen. Het is goedkoop en je kan het overal doen.

Het enige dat je nodig hebt is tijd, een schriftje, een fijne pen en eventueel een kopje koffie of thee en liefst wat privacy.

In de Facebook-groep ‘Eigen Tijd’ kan je van 1 tot en met 10 augustus meedoen aan een incheck-challenge. Dat betekent dat je elke dag een vraag krijgt, die je kan gebruiken om een kwartiertje te schrijven en op die manier in te checken bij jezelf: door op die manier te verbinden met jezelf, kan je beter voelen wat er bij je leeft en wat je nodig hebt.

Doe jij mee? Begin met lid te worden van de Eigen Tijd-groep op Facebook.

Daar vind je vanaf 1 augustus elke dag een incheckvraag.

Of volg het Instagram-profiel @eigen.tijd!

Blokkeer een kwartiertje in je agenda, elke dag van 1 tot en met 10 augustus.

Nodig je ook anderen uit om mee te doen door deze blog te delen?

Delen: