Tekst: H. Wouters

Ik was dit weekend alleen thuis. Ik had er zo lang naar uitgekeken! En plots had ik twee dagen hartkloppingen omdat er geen prikkels en input waren. Eens ik de knop kon omzetten heb ik wel echt genoten. En nu heel blij dat iedereen weer thuis is’, vertelt Tanja, die samenleeft met haar man en twee dochters. 

Louise snakt naar eigen tijd en eigen ruimte, aangezien haar volwassen kinderen en haar kleinkind (weer) thuis wonen. ‘Ik verlang naar rust en gewoon weer Louise zijn. Niet mama, niet oma. Je weet uiteindelijk niet meer waar je zelf naar verlangt of wat je zelf echt zoekt. Ik ben ook op een leeftijd gekomen waarop ik weet dat het nu of nooit is. Ik kom in de jaren dat ik iets voor mezelf kan doen. Het lukt nu nog fysiek en financieel. Maar ik vind vaak geen tijd, ben te moe of weet niet wat eerst te doen als ik eindelijk tijd heb. Uiteraard zet ik mijn eigen kinderen niet aan de deur, maar ik kan ook niet echt terug aan mijn eigen leven beginnen in deze situatie.’

Vele vrouwen vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf te nemen. Dat kan te maken hebben met het ouderschap, taakverdeling in huis, (chronische) ziekte of ingebakken overtuigingen. Maar als wij die tijd en ruimte niet leren nemen en claimen, zonder schuldgevoel en zonder oordeel over onszelf, verandert er nooit iets.

Helaas is het niet gewoon een knopje dat we kunnen omzetten.
Als je altijd al erg afgestemd bent op de noden van je partner of kinderen, weet je soms niet eens meer wat je zelf ook alweer nodig hebt, of meer nog: graag doet.

Als je altijd klaar staat voor iedereen, kan het voor je omgeving moeilijk te aanvaarden zijn dat je plots niet of minder beschikbaar bent. Misschien krijg je wel een nare opmerking van je partner, maakt je (schoon)moeder een ‘onschuldig’ grapje over luie huisvrouwen of reageert je vriendin emotioneel op het feit dat je niet ingaat op een vraag of uitnodiging.

Tijd nemen voor jezelf en goed voor jezelf zorgen kan ook voelen als het zoveelste taakje op die eindeloze to do-list.
Je kan er net stress van krijgen omdat je zoveel te regelen hebt om jezelf even vrij te roosteren, of omdat je er niet helemaal op kan vertrouwen dat je gemist kan worden en dat alles zonder jou ook blijft draaien. 

Femma Wereldvrouwen zet het thema ‘eigen tijd’ op de agenda, omdat elke vrouw kwaliteitsvolle vrije tijd verdient. 

Zet jij het thema ook op jouw agenda?

Begin met lid te worden van de Eigen Tijd-groep op Facebook.

Daar vind je de komende tijd tips, polls en info om tijd voor jezelf nemen vorm te geven in jouw leven.

Of volg het Instagram-profiel @eigen.tijd!

Delen: