In 2019 experimenteerde Femma met een 30 urenweek.  Dat experiment loopt af eind december.  In 2020 gaat iedereen terug naar het 'oude' voltijds.  Het onderzoek zelf is echter nog niet afgerond. 

Geïnspireerd door voorbeelden in Nieuw Zeeland, Zweden en IJsland experimenteerde Femma in 2019 met de kortere werkweek.  Gedurende 1 jaar gingen alle voltijdse werknemers een 30-urenwerkweek werken. Om dit mogelijk te maken, herdachten we onze arbeidsorganisatie èn wierven we nieuwe collega’s aan.

De onderzoeksgroep TOR van de Vrije Universiteit Brussel, het expertisecentrum Kind&Samenleving en arbeidsinnovator Flanders Synergy onderzoeken de impact van de kortere werkweek op de collega’s, op de organisatie Femma èn op de samenleving.  Dit doen ze door de tijdsbesteding op en naast het werk in kaart te brengen, zowel voor als na de invoering van de 30-urenwerkweek.

Waar spenderen we de extra tijd aan? Krijgen we er een energieboost van ? Hoe ervaren kinderen de kortere werkweek? Wordt Femma er een aantrekkelijkere werkgever door? Op die en talloze andere vragen hopen we met dit experiment een antwoord te kunnen geven.

Dat onderzoek is nog niet afgerond.  In het voorjaar van 2020 volgt er nog een tijdsmeting van de VUB voor alle personeel.  En alle onderzoeksdata moeten nog worden verwerkt.  In het najaar 2020 worden die bekendgemaakt.

Het jaar arbeidsduurvermindering loopt echter wel op z’n einde.  Vanaf 1 januari 2020 geldt opnieuw het normale voltijds voor de Femmawerknemers.  Dat gaat uiteraard gepaard met gemengde gevoelens.  Het was fijn meer tijd te hebben voor andere dingen.

We vroegen de collega’s waaraan ze hun laatste uren arbeidsduurvermindering gaan besteden.

“Op mijn laatste vrije woensdag ga ik samen met mijn dochtertje naar de bib. Nieuwe boeken uitkiezen en samen wat lezen en gek doen. We sluiten af met een latte voor mij en een schuimmelk voor haar. Een traditie die we in 2020 zeker zullen voortdoen.”

“Op donderdg avond begint mijn Kerstvakantie (na de mars op het Vlaams Parlement nog #vuurwerk) al met een fijne workshop in DM (‘Kersttafelstuk maken met verse bloemen’) en op vrijdagmiddag ga ik uitgebreid lunchen @Convento met een schoolvriendin die ik maar 1 keer per jaar zie, maar die me toch heel dierbaar is. Verder heb ik die dag niets gepland, maar een broodje bakken/of: kaneelbroodjes zal er die dag waarschijnlijk ook wel van komen. Dat is voor mij een typische kerstvakantie-activiteit: allerlei soorten broodjes bakken, een proces dat je niet kan versnellen, dat tijd nodig heeft om te rijzen en nog eens te rijzen en dat, wanneer het goed gelukt is, het hele huis vult met een verrukkelijke geuren. Even uit het drukke werkleven stappen en in het leven van ‘de goddelijke huisvrouw’, halelujah!”

“Vandaag nam ik mijn laatste extra verlofuren.   Voor de middag deed ik vrijwilligerswerk voor onze Femmagroep. Met enkele kernleden en groepsbegeleidster Anneke hadden we een gesprek over moeilijkheden in onze groep.  Dat kon overdag gebeuren omdat alle betrokkenen zich vrij konden maken.  Na de middag deed ik een boodschap en (her)las ik een voorlopig rapport.  Dus toch een beetje werken.  Onze feedback moest vanavond binnen zijn.  Zo is mijn dag verlopen. Aanvankelijk had ik andere plannen o.a. kerstboom zetten, maar dat zal dan voor morgen zijn.”

“Ik vind het niet fijn dat het erop zit.  Wat ik volgende week vrijdag ga doen: naar de kapper, naar de kinesist, zang oefenen én lunchen met een vriendin.”

“Mijn laatste extra verlofdag neem ik op 2e kerstdag  en dat wordt vieren met mijn ouders, broer en kindjes.”

“Ik boekte een me-time arrangement, met gelaatsverzorging, pedicure en ontspanningsmassage bij mijn schoonheidsspecialiste.  Ik heb er 100% van genoten. Volgende week woensdag heb ik nog wel een extra verlofdag, maar zonder me-time, dus dat was mijn laatste.  Ik ga het toch wel missen. “

“Ik boekte met mijn man een dag sauna volgende week vrijdag ;-). Gelieve ons niet te storen…”

“Ik heb het voornemen om op mijn laatste extra verlofdag, naast de leuke kerstinkopen ook een bezoekje te brengen aan een oude buurvrouw die al een jaar in een woon-zorgcentrum verblijft. Hopelijk komt het er van! Zal zeker een deugddoende namiddag worden voor beide kanten.”

“Ik ga met de 4 kleinkinderen naar een avonturen-speelpark. Cadeau van de Sint voor hen en ga er ‘heel ongezond eten’.”

"Mijn laatste extra verlofdag neem ik tussen kerst en nieuw.  Tijd om een paar nieuwe truien te naaien voor mijn dochters.  Lekker thuis cocoonen.  Tijd voor mezelf én fijn voor hen."

 

En jij, wat zou jij doen met de tijd die vrijkomt in een 30 urenwerkweek?

Delen: 

Reacties

Reactie toevoegen