Ik zit in de zetel, mijn voeten plat op de grond, de ogen gesloten. ‘Aarden’ noemt mijn coach dat. Even diep in en uit ademen. Ik kan je verzekeren: het leven voelt helemaal anders aan. Mijn coach Christel is voor mij ‘de wijze vrouw’. Bij elke sessie besef ik dat ik voor hetzelfde geld een mooi paar schoenen had kunnen kopen. Maar daar draait het net om: Christel is een veel betere investering in het algemeen welzijn dan een extra paar in de kast. De wijze vrouw vraagt wat ik voel. Ik zeg ‘onrust’. ‘Wat verlang je dan meer of minder?’, vraagt ze. Ik kan niets beters bedenken dan ‘ik verlang rust’. ‘Wat is rust voor jou?’... Zo startte het gesprek met de wijze vrouw.

Rust verlangen betekent onrust voelen. Wat is rust? En wat willen we meer of net minder als we onrustig zijn?

Ik gebruik heel wat hulpmiddelen om tot rust te komen: ‘De breathing app’ met ademhalingsoefeningen, een ‘not to do’-lijstje met dingen die ik nu eens lekker niet ga doen of een bullet journal om orde te scheppen in het leven. Ze helpen me om het juk van wat ik zo nodig moet zijn en doen van me af te schudden: op het werk presteren, een bruisend sociaal leven, kinderen met minstens 5 pedagogisch verantwoorde hobby´s, . Welke dingen vind ik nu echt belangrijk? De grote motor van onrust draait op negatieve energie en op wat anderen van je verwachten. Vaak is er geen tijd om te voelen wat echt tot je spreekt. Soms ontbreekt het lef om gerichter te kiezen en met volle overtuiging ‘nee’ te zeggen.

Na mijn sessie bij de wijze vrouw stuur ik al spottend een What´s App-je naar één van mijn beste vriendinnen. “Ik ben na twee uur coaching en een flinke huilsessie tot het diepe inzicht gekomen dat ‘het ok is dat het niet ok is’.” Ze moet erom lachen en ik ook. Zo wroeten in de diepte om te eindigen met een banaal zinnetje. Maar die acht eenvoudige woorden gaan voor mij over het diepe besef dat de sleutel tot innerlijke rust zelfaanvaarding is. Rust is uiteindelijk zelfacceptatie. Ik moet mezelf niet voortdurend verbeteren om de persoon te zijn die ik zou willen zijn. Mijn gezin moet niet veranderen om de perfecte versie van zichzelf te worden.

Ik lig ´s avonds heerlijk in de zetel en doe niets van al het geplande. Voor de kudde to do´s weer durft oppoppen in mijn hoofd, snij ik haar de pas af met de woorden: ‘het is helemaal ok’.

Rust.

 

Riet Ory

  • Verloofd met Gijs - Moeder van Jacoba (9), Ramses (7) en Polly-Jean (4) - Brusselbewoner - Feministe
  • Ik vertel dingen over mezelf als die mogelijks ook over jou gaan.
  • Mijn lijfleuze is ‘The personal is political’. Vrij vertaald: “Je bent echt niet alleen”.
  • Fan van Oprah Winfrey omdat ze staat voor openheid, spiritualiteit en veerkracht.
  • Mijn guilty pleasure is Chanel no 5.
Delen: 

Reacties

Reactie toevoegen