Op vrijdag 24 september is er een online leesclub over het boek ‘Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor’ van Renate Dorrestein. Doe jij mee?

Renate Dorrestein (1954-2018) was een Nederlandse journaliste, schrijfster en uitgesproken feministe. Ze schreef meer dan veertig boeken. Wat haar schrijven kenmerkte is dat vrouwen vaak een hoofdrol spelen, de plot verrassend is maar ook altijd grappig, en dat ze haar feminisme niet onder stoelen of banken stak.

Met het boek ‘Mijn zoon heeft een seksleven en ik lees mijn moeder Roodkapje voor’ had Renate Dorrestein een primeur. Haar hoofdpersonage was een menopauzale vrouw en de menopauze zelf was onderwerp van het boek. Een reclame voor producten tegen vaginale droogte sloot het boek af, waarmee ze shockeerde en deed gniffelen.

In het boek maken we kennis met Heleen, haar man Peter, haar zoon en dochter en haar moeder. Heleen is bijna vijftig en haar vertrouwde leven valt behoorlijk uit elkaar als ze in de overgang komt en te maken krijgt met allerlei kwaaltjes die haar onzeker maken. Door het herseninfarct van haar moeder komt ze in een mantelzorg-rol terecht, waardoor ze gesandwicht wordt door de zorg voor haar baan, haar relatie, haar moeder en haar kinderen. Hoewel, haar kinderen? De dochter van Heleen is nog thuis en duidelijk in de puberteit, maar haar zoon maakt een fietstocht door Australië. Je begrijpt dat haar slapeloze nachten niet enkel door de opvliegers komen.

Grappig maar scherp brengt Renate Dorrestein Heleen in beeld. Een vrouw in de overgang, mét opgroeiende kinderen, met de zorg voor haar moeder en met vaginale droogte.

Lees het boek voor 24 september, en neem deel aan de online leesclub om met elkaar over dit boek in gesprek te gaan.
Je krijgt een inleiding over de auteur én het boek, en er is ruimte om je eigen leeservaring te delen en die van anderen te horen.

Praktisch:

  • De leesclub gaat door via zoom op 24 september van 9 tot 11u
  • Op voorhand lees je het boek, en tijdens de leesclub ga je er mee over in gesprek om tot verdieping en uitwisseling te komen
  • Femma-leden betalen €13 en niet-Femma-leden betalen €15 voor deze activiteit
  • Aanmelden kan je door te klikken op deze link.
Delen: