Ik zou dolgraag een man uit de jaren vijftig geweest zijn. Zo ééntje die kon thuiskomen in een huis waar de pantoffels klaar staan, de tafel gedekt is en de vrouw fris en fruitig omdat ze nog een kwartiertje gerust heeft voor zijn komst om er op haar best uit te zien.

1. Zorg dat het avondeten klaar staat: plan vooruit, liefst de avond van tevoren, om op tijd een heerlijke maaltijd gereed te hebben. Zo kun je hem laten weten dat je aan hem hebt gedacht en dat je je bewust bent van zijn behoeftes. De meeste mannen hebben honger als ze thuiskomen en het vooruitzicht op een goede maaltijd maakt deel uit van het warme welkom dat ze nodig hebben.

2. Bereid je voor: neem vijftien minuten rust voor hij thuis komt zodat je weer helemaal opgefrist bent. Werk je make-up bij, doe een lint in je haar en zorg dat je er fris uitziet. Hij komt net bij mensen vandaan die ook moe zijn na een lange werkdag. Wees vrolijk en een beetje interessanter. Misschien heeft hij het nodig dat je zijn saaie dag wat opvrolijkt.

3. Ruim rommel op: loop nog een keer een rondje door de belangrijkste kamers van het huis en ruim schoolboeken, speelgoed, papier et cetera op. Ga nog even met een stofdoek over de tafels. Je man zal voelen dat hij in een oase van rust en orde terechtkomt en het zal jou ook goeddoen.'

Aanbevelingen voor de huisvrouw, uit een handboek Huishoudkunde uit de jaren vijftig.

Ik zou dolgraag een man uit de jaren vijftig geweest zijn. Zo ééntje die kon thuiskomen in een huis waar de pantoffels klaar staan, de tafel gedekt is en de vrouw fris en fruitig omdat ze nog een kwartiertje gerust heeft voor zijn komst om er op haar best uit te zien.

Helaas ben ik geen man uit de jaren vijftig, maar een vrouw uit de jaren tachtig. Mijn dag is een puzzel van vroeg op om alvast te werken, kinderen wegbrengen met alle spullen die daarbij horen, deadlines halen, tussendoor een koffie met een vriendin om een verjaardagsfeest voor de zonen te regelen, spurtje naar de schoolpoort trekken straks terwijl ik bedenk wat we vanavond gaan eten, en na een avondspits met kinderen in bed stoppen en afwas doen, om 20u weer voor de computer zitten.

Mijn kast staat vol timemanagementboeken die niet werken voor mij. Omdat ik geen man uit de jaren vijftig ben maar een vrouw uit de jaren tachtig. En omdat veel van die boeken stiekem de man uit de jaren vijftig als uitgangspunt nemen. Zo eentje die tijdens zijn werkuren niet gebeld wordt omdat een kind overgegeven heeft.

Wat mij te doen staat is mijn energie managen en niet zozeer mijn tijd. Hoe je dat doet, vind je in het traject 'Leer er voor jezelf zijn'.

In dat traject ga je wekelijks aan de slag met een thema, zoals energie management, de mental load of je innerlijke criticus het zwijgen opleggen. Daarnaast is er voor elke dag een incheckvraag én plan je elke week bewust vooruit en blik je terug op de week die voorbij is, om in tien weken tijd een pak beter voor jezelf te leren zorgen. Niet met tips en adviezen voor de man uit de jaren vijftig. Je hoeft ook niet positief te affirmeren. We houden het realistisch en kijken breed. Dus ook naar het maatschappelijke.

Klik hier om je aan te melden: www.eigenmix.be/aanbod/eigen-tijd-leer-er-voor-jezelf-zijn

Delen: